Blog

Plantinhoudstoffen en de gezondheid van de mens

01-10-2014 23:34

https://edepot.wur.nl/188621

Het schrijven van deze syllabus was een onderdeel van het KIGO- project1 Natuurlijk Natural
Health. Bovendien is het project ondersteund door WURKS- gelden2. De Christelijke Agrarische
Hogeschool Dronten heeft dit project ingezet om, in samenwerking met Wageningen Universiteit,
AOC De Groene Welle, Fytagoras BV en het Ontwikkelcentrum onderwijsmateriaal te
ontwikkelen voor de opleiding Voeding & Gezondheid.

—————

Aan alle geïnteresseerde herboristen, snel inschrijven is de boodschap: opleiding Kruidenverwerker syntra Hasselt

25-09-2014 21:50
Prijs: 
Inschrijving €315
Extra kosten: Grondstoffen: €100

Bespaar op deze opleiding

Wil je alles weten over het verwerken van plantaardige grondstoffen, de productiemethoden vanaf het oogsten van het plantenmateriaal tot en met het verpakken van het eindproduct? In deze opleiding leer je alles over het maken van tincturen, oliemaceraten,  cosmeticaprodukten, ......

Deze opleiding is een verdere verdieping in de wetgeving, de productiemethoden, kwaliteitscontrole, practicum en kan je als specialisatie volgen na de ondernemersopleiding herborist. .

Praktische informatie: 
Campus Startdatum Startuur Lesmomenten Aantal uren
Hasselt 01-10-2014    18:45:00 1 jr wo av 136
Doelgroep: 

Iedereen die de tweejarige ondernemersopleiding herborist met succes volgden.

Toelatingsvoorwaarden: 

Je dient in het bezit te zijn van het getuigschrift of diploma herborist uitgereikt door SYNTRA Vlaanderen, de Europese Academie of de Vlaamse herboristenvereniging.

Om definitief ingeschreven te zijn dien je voor de start van de opleiding een kopie van het getuigschrift/diploma(max. 5 jaar oud) op het secretariaat te bezorgen. 

Programma: 

Technologie van de kruidenverwerking (44u)

  • Techniek van de kruidenchemie: maateenheden, licht, warmte, oplosbaarheid, diffusie, zuren en basen
  • Kruiden en handelsverwerkingen: gedroogde kruiden, kruidensappen, maceraten, percolaten, granulaten, destillaten
  • Kruiden drogen en bewaren: verse bewaring, drogen, bewaren van kruiden, kwaliteitscontrole
  • Fytochemie: Eigenschappen, extracties en kwantificiëring van de verschillende groepen actieve inhousstoffen:  suikers, eiwitten,etherische oliën, alkynen, harsen en balsems
  • Scheikundige samenstelling i.f.v. de praktische toepassingen

Etherische/aromatische oliën (12u)
Het winnen van etherische oliën : distilleren, extractie met organische solventen, extractie met koolzuurgas, enfleurage, ...Kwaliteitsevaluatie. Systematische bespreking van de etherische oliën die een marktwaarde hebben.

Praktische toepassingen (48u)
Drogen en controle van het watergehalte. Alcolaturen - tincturen. Percolaten. Kruidensiropen. Waterdampdistillatie voor het  winnen van etherische oliën. Microscopisch onderzoek op kwaliteit en vervalsing. Warenkennis.

Parameters uit de fytotechniek (4u)
Ontwikkeling van de planten, temperatuur, licht, neerslag, bemesting, bodemtextuur, verwarringen en vervalsingen, pesticiden.

Kwaliteitscontrole (8u)
De stijgende vraag naar plantaardige grondstoffen voor verwerking in farmaceutische en cosmetische preparaten gaat gepaard met toenemende kwaliteitseisen en dit zowel naar verwerkende industrie als op het niveau van de consument. In deze cursus wordt dan ook grondig ingegaan op de kwaliteit en de goede productiemethode: vanaf het oogsten van het plantenmateriaal tot  en met het verpakken van het eindproduct. Verder worden eveneens de analysemethodes besproken die moeten toelaten om deze kwaliteitscontroles uit te voeren.
 
Veiligheid - hygiene - milieu (8u)
Werkplaats-atelieruitrusting-labo: Drooginstallaties, tincturen, maceraten, distillaties, percolatie, verwerking, bewaren, cosmetische bereidingen. Distillatie- en percolatietoestellen

Europese wetgeving (8u)

Marketing (4u)
Economische aspecten - Prijsbepaling - Kostprijsberekening.

De opleiding wordt afgesloten met een praktische eindproef en thesis.

Aandachtspunten:

Practicum: Tijdens de praktijklessen dien je een witte short te dragen. De grondstoffen en materialen worden via de campus aangekocht.

 
 

 

—————

Nieuwe versie van de leidraad over de etikettering en reclame van voedingsmiddelen die steviolglycosiden bevatten

25-09-2014 21:41

—————

Free webinars

25-09-2014 21:19

https://gaiaprofessional.com/events/

 
 
OCTOBER 14TH, 2014

FREE Webinar
This webinar will provide content focused on common yet challenging situations of adrenal dysregulation including issues with sleep, energy, and mood.* Evidence based as well as traditional uses of botanicals will be reviewed, and suggestions for treatment protocols with case examples will be discussed.

Herbs to be covered include: Rhodiola, Ashwagandha, Maca, Panax ginseng, Holy basil, Eleutherococcus, and Schisandra.

The webinar will be held from 4PM-5PM EST.

*This statement has not been evaluated by the Food and Drug Administration. This webinar is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Click here to register

Click here to learn more about Dr. Hudson

4PM-5PM EST
FNCE-2014-Food-Nutrition-Conference-Expo
OCTOBER 18TH, 2014 - OCTOBER 21ST, 2014

Georgia World Congress Center, Atlanta, GA
Visit Gaia Herbs Professional Solutions at booth #1756 in the in the Natural & Organics Pavilion to learn more about our Gaia, our products and botanical resources.
Click here for conference information

Vist website for conference details and registration at https://www.eatright.org/FNCE/
Herbal-Supplement-Quality-Control-with-Dr.-Lise-Alschuler-ND-FABNO
OCTOBER 28TH, 2014

FREE Webinar
This lecture will outline the key considerations practitioners should use when choosing herbal products for patients. You will learn the questions to ask when evaluating various brands and manufacturers. Dr. Alschuler will cover topics dealing with the role of organic and ecologically harvested plants, how manufacturers validate and test plant material, standardization of herbs, and best practices in the harvesting and extraction of herbs.

Learning Objectives:

1. Be able to describe quality control procedures as they relate to herbal manufacturing.

2. Be able to describe why identity and species validation are important quality control considerations.

3. Be able to evaluate the quality of an herbal manufacturing operation based on the best practices described in the lecture.

The webinar will be held from 4PM-5PM EST.

Click here to register

Click here to learn more about Dr. Alschuler

4PM-5PM EST
Why-Herbs-From-the-Dinner-Table-to-the-Medicine-Cabinet-with-Ashley-Koff-RD
NOVEMBER 11TH, 2014

FREE Webinar
Many practitioners know the culinary benefits of herbs. In this webinar, we will explore the medicinal benefits of herbs, and discuss how practitioners can deliver information to patients/clients on the therapeutic benefits of herbs. We will also look at different health conditions that may serve as a starting point for introducing your patients/clients to the medicinal benefit of herbs.

The webinar will be held from 4PM-5PM EST.

Click here to register

About the Presenter:

Ashley Koff is an internationally-renowned registered dietitian who believes better nutrition is simple and is on a mission to help people achieve their personal health goals by providing simple but highly effective tips and strategies. A self-described “Qualitarian,” Koff emphasizes the value of quality nutritional choices in achieving optimal health and has developed tools such as The AKA Qualitarian Nutrition Plan and The AKA Personal Shopper to help facilitate this.

Koff is widely sought after for her knowledge and ability to translate nutrition science into practical and motivating messages and appears regularly in the National Media, has authored two books and speaks frequently on the topic of better quality choices for better health.

—————

Documentaire (FR): Les herbes aromatiques de Suisse

13-09-2014 17:23

—————

Principles and Practice of Phytotherapy: Modern Herbal Medicine,

27-08-2014 13:02

—————

Ikea doet ons in de kruiden slapen...

13-08-2014 21:21

 

STRANDKRYPA
Dekbedovertrek met 1 sloop, gebloemd, wit
€ 14.95  / st.(€ 12.36 excl. btw)
 
De prijs is gebaseerd op de geselecteerde opties
Artikelnummer: 
102.829.33
 
 
 
 
 
Dit product kan je niet online kopen, maar wel in de IKEA vestiging bij jou in de buurt.
 
Controleer de voorraad
 
 
De verwachte beschikbaarheid is gebaseerd op de gemiddelde verkoopverwachting van dit product. De informatie wordt elke 1½ uur ververst.
 
 
 
  •  

 

—————

Arts: "Door suiker sterft mensheid uit"

12-08-2014 21:55

Arts: "Door suiker sterft mensheid uit"

suiker

Klik op de foto voor een 
vermelding van de copyrights

Taal: Taal
Views: 7893
Ingevoerd: 09-08-2014
Geplaatst door: Redactie Earth Matters
Bron: Katholiek nieuwsblad

Gekoppelde categorieen
GezondheidVoedingZiekte

 

(Katholiek Nieuwsblad) Suiker is voor de gezondheid gevaarlijker dan wijn en sigaretten, zegt reumatoloog Richard Verheesen deze week in Katholiek Nieuwsblad. Toch proppen mensen, van kinds af aan, zich dagelijks vol met zoetigheid. "De Overheden moeten nu duurzaam ingrijpen in onze maatschappij, anders sterft de mensheid uit."

"Lolly's, frisdrank en Dora-koeken zijn voor iedereen beschikbaar. Die komen in de winkel zonder dat ze getest zijn of ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Terwijl medicijnen eerst jarenlang getest worden voordat ze op doktersrecept verkocht mogen worden", zegt medisch specialist Richard Verheesen in een interview in Katholiek Nieuwsblad.

De consequenties ziet Verheesen dagelijks. "In mijn wachtkamer is ruim tachtig procent te dik", vertelt hij. Doordat we zoveel suiker gebruiken, kunnen we de natuurlijke alarmsignalen van ons lichaam niet meer horen, ondervond de medisch specialist. "We verstoren door suiker ons vol-zijn-gevoel. Doordat we hier steeds weer doorheen gaan, herkennen we niet meer dat we vol zitten. Zodoende eten we massaal te veel en ook nog eens de verkeerde dingen."

Het concept advies van de World Health Organisation (WHO), is maximaal vijf suikerklontjes per dag. Dan mag je dus nog geen glas cola per dag drinken. Bijna iedereen, ook kinderen, krijgt veel meer binnen. "Suiker is voor de gezondheid op de lange termijn minstens zo funest voor de gezondheid dan als roken of wijn", vindt Verheesen. "Vooral ook omdat het al van kinds af aan gebruikt wordt, dagelijks, een heel leven lang door bijna 100% van de bevolking zonder enige rem op de marketing."

Volgens de reumatoloog zou er een platform moeten komen met o.a. artsen, en diëtisten en economen die de politiek langdurig adviseert. Dit platform zou met een soort Marshall plan moeten komen voor een duurzame toekomst op het gebied van gezondheid en voeding.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

 

—————

guides pratiques (FR)

03-08-2014 18:05

—————

Kruiden in andere talen

01-08-2014 19:11

—————