Aan alle geïnteresseerde herboristen, snel inschrijven is de boodschap: opleiding Kruidenverwerker syntra Hasselt

25-09-2014 21:50
Prijs: 
Inschrijving €315
Extra kosten: Grondstoffen: €100

Bespaar op deze opleiding

Wil je alles weten over het verwerken van plantaardige grondstoffen, de productiemethoden vanaf het oogsten van het plantenmateriaal tot en met het verpakken van het eindproduct? In deze opleiding leer je alles over het maken van tincturen, oliemaceraten,  cosmeticaprodukten, ......

Deze opleiding is een verdere verdieping in de wetgeving, de productiemethoden, kwaliteitscontrole, practicum en kan je als specialisatie volgen na de ondernemersopleiding herborist. .

Praktische informatie: 
Campus Startdatum Startuur Lesmomenten Aantal uren
Hasselt 01-10-2014    18:45:00 1 jr wo av 136
Doelgroep: 

Iedereen die de tweejarige ondernemersopleiding herborist met succes volgden.

Toelatingsvoorwaarden: 

Je dient in het bezit te zijn van het getuigschrift of diploma herborist uitgereikt door SYNTRA Vlaanderen, de Europese Academie of de Vlaamse herboristenvereniging.

Om definitief ingeschreven te zijn dien je voor de start van de opleiding een kopie van het getuigschrift/diploma(max. 5 jaar oud) op het secretariaat te bezorgen. 

Programma: 

Technologie van de kruidenverwerking (44u)

  • Techniek van de kruidenchemie: maateenheden, licht, warmte, oplosbaarheid, diffusie, zuren en basen
  • Kruiden en handelsverwerkingen: gedroogde kruiden, kruidensappen, maceraten, percolaten, granulaten, destillaten
  • Kruiden drogen en bewaren: verse bewaring, drogen, bewaren van kruiden, kwaliteitscontrole
  • Fytochemie: Eigenschappen, extracties en kwantificiëring van de verschillende groepen actieve inhousstoffen:  suikers, eiwitten,etherische oliën, alkynen, harsen en balsems
  • Scheikundige samenstelling i.f.v. de praktische toepassingen

Etherische/aromatische oliën (12u)
Het winnen van etherische oliën : distilleren, extractie met organische solventen, extractie met koolzuurgas, enfleurage, ...Kwaliteitsevaluatie. Systematische bespreking van de etherische oliën die een marktwaarde hebben.

Praktische toepassingen (48u)
Drogen en controle van het watergehalte. Alcolaturen - tincturen. Percolaten. Kruidensiropen. Waterdampdistillatie voor het  winnen van etherische oliën. Microscopisch onderzoek op kwaliteit en vervalsing. Warenkennis.

Parameters uit de fytotechniek (4u)
Ontwikkeling van de planten, temperatuur, licht, neerslag, bemesting, bodemtextuur, verwarringen en vervalsingen, pesticiden.

Kwaliteitscontrole (8u)
De stijgende vraag naar plantaardige grondstoffen voor verwerking in farmaceutische en cosmetische preparaten gaat gepaard met toenemende kwaliteitseisen en dit zowel naar verwerkende industrie als op het niveau van de consument. In deze cursus wordt dan ook grondig ingegaan op de kwaliteit en de goede productiemethode: vanaf het oogsten van het plantenmateriaal tot  en met het verpakken van het eindproduct. Verder worden eveneens de analysemethodes besproken die moeten toelaten om deze kwaliteitscontroles uit te voeren.
 
Veiligheid - hygiene - milieu (8u)
Werkplaats-atelieruitrusting-labo: Drooginstallaties, tincturen, maceraten, distillaties, percolatie, verwerking, bewaren, cosmetische bereidingen. Distillatie- en percolatietoestellen

Europese wetgeving (8u)

Marketing (4u)
Economische aspecten - Prijsbepaling - Kostprijsberekening.

De opleiding wordt afgesloten met een praktische eindproef en thesis.

Aandachtspunten:

Practicum: Tijdens de praktijklessen dien je een witte short te dragen. De grondstoffen en materialen worden via de campus aangekocht.

 
 

 

—————

Terug