FAQ

Heej Evelien,
ik herriner me nog uit de lessen dat iemand het ooit had over een workshop etherische oliën destilleren in frankrijk, heb jij daar nog gegevens van? Lotte

Bij Michel Vanhove

http://www.nature-helps.com/index.php?page=neder

De website is in renovatie, dus ik heb geen exacte gegevens meer over de cursus. Zal nog wat opzoek werk doen.

Met veel dank aan Alexandra nog wat extra gegevens over deze cursus:

http://www.cevenat.fr/

http://www.flickr.com/photos/65675205@N05/sets/72157627168203115/

http://herboristen.wikidot.com/activiteiten:aromatherapie-vanhove

 

—————

« Hallo Evelyne
Door de mooie nazomer staan er hier veel zwarte vlierbessen. De confituur ervan is lekker. Maar weet jij soms welke vitamines en mineralen ze bevatten
Met dank en groetjes
»

Dag Wilfried,

Qua vitaminen en mineralen voor de Zwartevlierbes heb ik volgende waarden kunnen terugvinden (ref: guide nutritionnel des plantes sauvages et cultivéés ISBN 978_2_603_01734_0): Maar om te weten of dit veel is of niet, moet je deze waarde vergelijken met onze dagelijkse behoefte (zie link ernaast)

Vitamine B3: 1,5mg/100g bes http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b3/

Vitamine C: 35mg/100g bes http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-c/

Vitamine A: 600UI/100g bes http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-a/

Vitamine B1: 0,06mg/100g bes http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b1/

Vitamine B2: 0,08mg/100g bes http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b2/

 

Kalium: 300mg/100g http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/kalium/

Calcium: 40mg/100g http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/calcium/

Fosfor: 30mg/100g http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/ijzer/

Ijzer: 1,6mg/100g http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/fosfor/

 

Let wel op: tijdens het koken "verlies" je bepaalde vitamines (bv: vit C), maar ik raad je toch niet aan om vlierbessen rauw te eten want dit kan gevaarlijk zijn als je onrijpe bessen zou hebben ertussen: onrijpe bessen bevatten een stof die zich omzet in blauwzuur  als we ze opeten. (paar besjes kan geen kwaad, maar toch best opletten)

Als je daarentegen de bessen kookt, zullen ook de onrijpe bessen onschadelijk worden.

Maar voor de herborist zijn de Zwarte vlierbessen eerder ook nog interessant omwille van andere stoffen : Anthocyanen, flavonoïden, tannines en SNAIII (een speciaal eiwitje)

Deze stoffen zorgen ervoor dat de bes ontsmettend(antibacterieel), samentrekkend en ontstekingsremmend is op de bovenste luchtwegen en zelfs antiviraal (wat een heel bijzondere troef is, aangezien de klassieke geneeskunde buiten vaccins geen virussen kan bestrijden!!!).

Dat maakt ze dus uitstekend bij verkoudheden, keelontstekingen,... de meeste winterkwalen inclusief griep!!!

Groetjes, Evelyne

 

 

—————